باغهای معلق بابل یا باغهای معلق سمیرامیس و دیوارهای بابل (عراق کنونی) یکی از عجایب هفتگانه میباشد. هردو این آثار ظاهراً به دستور بختالنصر دوم در حدود سال ۶۰۰ پیش از میلاد ساخته شدهاست. این آثار در نوشتههای مورخان یونانی مانند استرابو و دیودوروس سیکولوس ذکر شدهاست ولی همچنان در مورد وجود آنها ابهاماتی هست. در حقیقت در هیچ یک از نوشتههای بابلی در مورد وجود این باغ مطلبی ذکر نشدهاست. در طول قرنها این منطقه با باغهای نینوا درآمیخته ولی در حکاکیهای موجود در آن نواحی روشهای انتقال آب رودخانه فرات به ارتفاعی که برای این باغها احتیاج بودهاست آورده شدهاست. این باغها برای خوشحال کردن همسر بختالنصر که بیمار بودهاست ساخته شدهاند.
مقدمه
كاروانسرا ها، مهمان خانه هاي بين راهي كشور ايران در طي قرون متمادي گذشته بوده و سابقه آن به دوره هخامنشي يعني بيش از دو هزار و پانصد سال قبل مي رسد. در مسير راه هاي مهم بين شهري، كاروانسرا ها به فاصله مسافتي كه كاروان در يك روز مي توانسته طي كند، ساخته مي شده است.
به دليل خشكي نسبي آب و هوا در بخش عمده اي از كشور ايران و دور بودن شهر ها و آبادي ها از يكديگر، وجود نقاطي جهت استراحت و تهيه آذوقه در بين راه، امري حياتي و ضروري بوده و بدون وجود اين ايستگاه ها، طي طريق و ارتباط بين مناطق مختلف كشور غير ممكن بوده است.
از آنجايي كه در دوره پيش از اسلام، خصوصاً در زمان پادشاهي هخامنشي، وسعت مملكت ايران بسيار زياد بوده و كنترل اين امپراطوري وسيع احتياج به خطوط ارتباطي منظم و مطمين داشته، مورخين يونان باستان مانند هرودت و گزنفون از وجود راه هاي امن و كاروانسرا هاي خوب در ايران خبر مي دهند. هرودت در مورد راه هاي امپراطوري هخامنشي مي نويسد: «واحد مقياس راه ها پرسنگ است و به مسافت هر چهار پرسنگ منزلي تهيه شده موسوم به ايستگاه؛ در اين منازل مهمان خانه هاي خوب بر پا گرديده.»
در دوره حكومت اشكاني و ساساني نيز وجود راه هاي امن و كاروانسرا هاي مناسب امري ضروري براي اداره كشور پهناور ايران در اين دوره تاريخي بوده است. خصوصاً از آنجايي كه ايران در مسير تجارت بين المللي بين خاور دور از يك سو و سواحل مديترانه و اروپا از طرف ديگر قرار داشته و بخش عمده اي از مسير تجاري جاده ابريشم از سرحدات شمالي ايران مي گذشته، تامين امنيت و رفاه بازرگانان در اين مسير طولاني كه منبع درآمد مهمي براي دولت بوده، امري لازم و ضروري بوده است.
از دوره پادشاهي هخامنشي و اشكاني كاروانسراي شناخته شده اي در ايران باقي نمانده است، ولي از زمان ساسانيان تعداد معدودي كاروانسرا باقي مانده كه الگوي كاروانسرا هاي بعدي در دوره اسلامي قرار گرفته است. از قديمي ترين كاروانسرا هاي ايران مي توان از كاروانسراي دروازه گچ ( شكل 1)
نام برد. پايه ها و بخشي از ديوار هاي اين كاروانسرا كه با سنگ و آهك ساخته شده هنوز باقي است. اين بنا داراي يك حياط مركزي و تعدادي دالان در اطراف حياط است.
شكل 1: پلان كاروانسراي دروازه گچ مربوط به دوره ساساني. اين نوع پلان با حياط مركزي، الگوي ساير كاروانسرا هاي ايران در دوره هاي بعدي بوده است.
دفتر استانبولي معماران مانچو ، اولين تصاوير طرح پيشنهادي خود را براي رقابت در " طراحي مفهومي در معماري مسجد " كه توسط شهرداري شهر قيصريه در تركيه برگزار گشته را ارائه داده است. در اين طرح ، با حفظ اصل استفاده از يك حجم بزرگ منفرد ، يك فرم سلب ديگر جايگزين گنبد هميشگي در مساجد شده است : يك مكعب شيبدار .
" كعبه " ، مقدسترين مكان براي همه مسلمانان جهان است ؛ محلي كه همه دعاگويان بر گرد آن مي چرخند و نشاني ست از سادگي و خشوعي كه به مسلمانان توصيه شده است. اين نقطه شروعي براي طراحي اين حجم مكعبي مابل بوده است تا پلاني مستطيل شكل را حفظ كند كه از اصول اساسي برنامه ريزي براي خطوط پيوسته نماز است. دگرگوني ايجاد شده در حجم از حركات خم شدن و سجده در نماز بدست آمده است و سطوح متعلق به نمازكزاران ، با اختلاف ارتفاعي در كف به سمت قبله هدايت مي شوند.
ستودیوی معماری "یاسر خلیل" طراحی و اجرای پروژه زیبای استادیوم ورزشی کازابلانکا را در کشور مراکش بر عهدا دارد. ستودیوی معماری "یاسر خلیل" طراحی و اجرای پروژه زیبای استادیوم ورزشی کازابلانکا را در کشور مراکش بر عهدا دارد. هدف از طراحی این ورزشگاه، ایجاد یک مرکز ورزشی مدرنی است که کاملا در هماهنگی با محیط زیست طبیعی، جغرافیا و تاریخ ملت مراکش باشد و در عین حال نمادی از کشور مراکش در جهان باشد.
طراحان استادیوم کازابلانکا در نظر دارند تا بتوانند با استفاده از محیط زیست طبیعی، تحولی عظیم در مصرف انرژی ایجاد کنند.
تیم طراحی به جنبه های گوناگونی توجه داشته اند و هدف آن ها این است که این ورزشگاه، علاوه بر خدمت رسانی به شهر کازابلانکا و ملت مراکش و دنیای ورزش، نقطه عطفی در حوزه های مدنی و معماری باشد و در نهایت، مرکزی با عملکرد بالا، انعطاف پذیر و دارای خروجی مفید اقتصادی باشد. یکی از نکات مهم در طراحی ورزشگاه کازابلانکا، طراحی اصولی و انتخاب سنجیده مصالح می باشد.
ساختمانی معلق که هر دو پایه اش به صورتی استوار بر روی زمین قرار گرفتند و در زمین محو شدند. همه در وضعیتی عادی بر این هستند که ما ساختمان ها و چیزهای دیگر را بر روی زمین می بینیم و پارادایم دیگری نمی شناسیم. همه چیزها باید از یک نقطه آغاز می شد. این طرح سومین برنده جایزه توسط استودیو اربنپلانگر برای یک هتل شبانه ی جدید در هنگ کنگ می باشد. چنانچه مستقر شده, و شناور نیست. آنچه که باعث انجام این عمل شد, این بود که هتل بر دوش ساختمان های مجاور و برج ها کناری خود تکیه کرده و به همین دلیل شناور به نظر می رسد. این بنا در قامت یک " پارازیت معمارانه " توصیف شده است. بلندی ساختمان یک فضای سبز گشوده را در جایی که پایه های برج باید وجود داشته باشند, تولید می کند.
پارک گوئل را آنتونی گائودی به درخواست کُنت ایزِبی گوئل طراحی کرد که می خواست پارک شیکی برای نجیب زادگان بارسلونا بسازد . کُنت، ساختِ مجموعه ای از توسعه ی مسکن را برنامه ریزی کرده بود که مزایای چشم انداز های خوب و هوای تازه را هم به همراه داشت ولی فقط دو خانه نمایش تکمیل شد . گائودی در یکی از آن ها ساکن شد که فرانسیس برنگوئر معمار در سال 1904 طراحی کرده بود . این خانه هم اکنون موزه ای است که برخی از کارهای گائودی را نمایش می دهد . این پارک جاذبه ی گردشگری متعارفی در بارسلونا است و برای تراس مشهورش و ورودی نمادینش ، در کنار دو ساختمان دیگر گائودی، شناخته شده است .
این پروژه دارای برخی شباهت ها به کلیسای ساخته نشده ی کولونیا گوئل است که در نزدیکی حومه ی شهر بارسلونا قرار گرفته است . در راه های سواره، گائودی همان سیستم های سازه ای و مصالحی را به کار گرفته است که در سرداب کلیسای کولونیا گوئل وجود داشت . ستون های سنگی منحنی و نیز آجر محلی و سنگ را برای حفظ کردن حس طبیعی منظره به کار برده بود .
مهم تر از همه این که، گائودی سبک ارگانیک خود را با طبیعت در آمیخت، با ساختار هایی پیش امدند که از زمین همچون درختانی رشد کرده بودند ولی با این همه به شکل المان های دست ساز به نظر می آیند . این تطبیق همزمان و احترام به طبیعت از زیباترین کیفیت های این پروژه است
تاور بریج (به انگلیسی: Tower Bridge) نام یکی از مشهورترین سازهها و پلهای لندن، پایتخت انگلستان است که بر روی رود تیمز ساخته شده است. این پل که کار ساختش در ۱۸۸۶ آغاز و در ۱۸۹۴ به پایان رسید در نزدیکی پل لندن و برج لندن قرار دارد. برجهای این پل دارای معماری گوتیک است و بخشی از مسیر جادهروی آن را میتوان در مواقع لزوم بالا کشید تا کشتیهای بزرگ بتوانند بهراحتی از زیر آن عبور نمایند.
سازه های تکین زیرمجموعه ای از سازه های پارچه ای می باشند که به مرور زمان و متناسب با فرهنگ بومی شکل گرفته اند. این سازه ها در محل دلخواه به سرعت قابل نصب هستند. سازه های تکین در برگیرنده فرم و کاربردی پویا برای هر محیطی می باشند
تالار جدید نمایشگاه بازل به عنوان موضوعی مهم در طراحی شهری به منظور توسعه اطراف محله کلین بازل، درخور توجه می باشد.
اثر فوتوگرافیک و استثنایی هافتن و کرو بر ساختمانی بسیار مدرن و مناطق نمایشگاهی مطلوبی تاکید می کند ، در حالی که نشان دهنده این است که چگونه این طراحی های مرتبط با هم ، انعطاف پذیری را برای حوادث گوناگون تضمین می کند.
معمار: مؤسسه طراحی مهندسی عمران و معماری DUT
مکان: دالیان، چین
مساحت پروژه: 18000 مترمربع
سال اجرا: 2009موزه صدفی شکل یکی از پرهزینهترین پروژههای سازه در دالیان است. با جمعآوری بیش از 5000 نوع صدف گرانبها از اقصی نقاط جهان در این موزه، نمای خارجی آن توجه همگان را به خود جلب میکند.
این موزه 18000 مترمربعی چهار طبقه بر روی زمین و یک طبقه در زیر زمین دارد. قطعات مختلف شبیه به پوسته یک صدف بر هم سوار شدهاند و چندین شکل چندبعدی را در طرحشان ترکیب کردهاند.
برج شارد لندن (به انگلیسی: The Shard) برجی هرمی شکل در لندن است. این برج با ارتفاع ۳۱۰ متر بلندترین برج اتحادیه اروپا و چهل و ششمین ساختمان بلند دنیا است. این آسمانخراش توسط رنزو پیانو طراح ایتالیایی ساخته شده است. مالکیت این برج متعلق به چندین موسسه مالی قطری است.
این سازه عظیم شیشه ای ۹۵ طبقه است. ساخت پروژه برج شارد ۴۵۰ میلیون پوند هزینه داشته است. در داخل این آسمانخراش رستورانها، ادارات و آپارتمانهای لوکسی ساخته شده و بین طبقات ۶۸ تا ۷۲ رصدکده ای با چشم انداز ۳۶۰ درجه از لندن قرار می گیرد.
گنبد کاووس یا گنبد قابوس یک بنای تاریخی متعلق به بیش از هزار سال پیش است که در گنبد کاووس، شمال شرقی ایران قرار دارد. این برج یکی از آثار باستانی ایران است که در شمار بزرگترین مفاخر معماری سده چهارم هجری است.

دیگر ایتالیاییها نمیتوانند به داشتن خمیدهترین ساختمان دنیا یعنی برج پیزا با ۳/۹۷ درجه خمیدگی، افتخار کنند، چرا که در ابوظبی، ساخت آسمان خراشی ۳۵ طبقه، با ۱۸ درجه خمیدگی به پایان خواهد رسید و نامش در کتاب رکوردهای گینس ثبت خواهد شد.
Earthscraper که توسط گروه معماری مکزیکی BNKR Arquitectura طراحی شده، آسمانخراشی مفهومی و وارانه با ۶۵ طبقه میباشد که در زیر زمین قرار خواهد گرفت. ایده طراحی برج معکوس در مرکز شهر مکزیکو پایتخت مکزیک برای مقابله با قوانین ساخت برج هاست. براساس قوانین پایتخت، حداکثر طبقات برج ها می بایست هشت طبقه باشد و تخریب ساختمان های قدیمی نیز ممنوع می باشد.
پس شگفت نیست که چنین مردمانی مساجد خویش را به سبک خاص خود بنا کنند؛ به گونهای که تلفیقی از مسجد پیامبر در مدینه و آتشکدههای زرتشتی باشد. مسجد آنان اسلامی بود، اما مانند مساجد حجاز و مصر و شام و قرطبه، عربی نبود.
خــلـاصــــــــــــــه : کوبیسم جنبشی خلاق و زایا را به وجود آورد که به پیدایش حرکتها و سبکهای فراوانی در قرن بیستم منتهی شد،که از آن جمله( فوتوریسم،اورفیسم،پوریسم)(ناب گرایی)و ورتیسمرا میتوان نام برد.
قالبهای برجسته نام خداوند نیز در نمای خارجی ساختمان این مسجد بهكار گرفته شده است.
كشور اندونزی كه از مسجدهای مختلفی مختص مسلمانان این كشور برخوردار است، به تازگی در فضایی به مساحت 970 مترمربع ساختمان جدید مسجد الایرسیاد را به نمایش گذاشته است كه بدنه خارجی این ساختمان كاملاً با معماری كلاسیك و مدرن طراحی شده است.
همچنین قالبهای برجسته نام خداوند و ائمه اطهار نیز در نمای خارجی ساختمان این مسجد بهكار گرفته شده است و از این رو میتوان ساختمان مسجد را نسبت به سایر ساختمانهای اطراف خود متمایز كرده و آن را تشخیص داد.محوطه اطراف این ساختمان كاملاً به صورت قالب مدور و چرخشی طراحی شده و ساختمان این مسجد نیز در قالب مكعبی در مركز این دایره قرار گرفته است.
گروه معماری شهری اندونزی كه با نام اختصاصی PT. شناخته شده است، متون اسلامی را با استفاده از نرمافزارهای گرافیكی بر بدنه ساختمان مسجد الایرسیاد اندونزی به اجرا درآورده و در نهایت بر روی سنگهای طبیعی تراش داده است.
از این رو برجستگی این متون اسلامی را به همراه بافت اصلی آنها میتوان بهوضوح در بدنه ساختمان این مسجد مشاهده كرد. همچنین سالنهای نورانی با طرحهای آرامشبخش مختص راز و نیاز و انجام واجبات اسلامی در محوطه داخلی این مسجد بهخوبی نمایان شده است.
تعداد صفحات : 5