خشی از مطالب:
هدف از این پروژه احداث مجتمع مسکونی برای سالمندان با اجاره ای مناسب و گاهی برای افراد تحت پوشش سازمان ها بدون اجاره به همراه خدماتی به سالمندان در مجموعه می باشد. تفکر حاکم بر طراحی این پروژه به هیچ عنوان بر اساس خصوصیات آسایشگاهی و سپارشی سالمندان به این سراها نبوده و بیشتر به جنبه ی سراهای اجتماعی و عملکرد مجموعه ای آن خاص سکونت ( با تکیه بر خصوصیات فردی مؤثر بر نحوه طراحی ) توجه شده و همانند مجموعه های مسکونی موجود در شهر به عنوان یک عنصر شهری عمل می نماید تنها با این تفاوت که با اندیشه به دیدگاهها و نیازهای سالمندان فضاهای مجموعه خاص آنان طراحی شده و خدمات مورد نیاز آنان را در خود جای داده است.این مجموعه با تکیه بر عناصر و فعالیت های شهری جهت تکمیل نیازهای سالمندان در منطقه طراحی می گردد.
با توجه به بررسی های انجام شده بر پایه مطالعات تحقیقی و اصول حاکم ، و همچنین بررسی های کالبدی و عملکردی و سرانه های قید شده درفصول ، خدمات توان بخشی حدود ۱۸۰ نفر در مقیاس منطقه ای تعیین شده است.
فصل اول
معرفی
فصل اول : معرفی
۱-۱٫ شناخت مسأله
بر اساس بر آوردهای انجام شده،سالانه حدود۵/۲ درصد به طورمتوسط بر تعداد ۶۵ساله و بیشتر افزوده می شود. افزایش سریع تعداد سالمندان متضمن پیامدهای متعددی است .اکثر این سالخوردگان ازنظر اقتصادی افرادی غیرسازنده و مصرف کننده ازنظر اجتماعی تنها و منزوی، ازنظر سلامت و بهداشت ، در معرض خطر ابتلا به بیماری های مزمن ،معلولیت ها و ناتوانی های ناشی از آن هستند.
از عمده ترین آثار تغییرات قرن حاضر در ابعاد فرهنگی ، اقتصادی و سیاسی جوامع مختلف، تغییر در ساخت خانواده به عنوان مهم ترین و اصلی ترین رکن اجتماعات بشری است. خاتواده ها ازیک نظام خویشاوندی گسترده به یک خانواده ی هسته ای تبدیل شده اند و یکی از مهم ترین کارکردهای خانواده که مراقبت از سالمندان خانواده بوده ، دستخوش تحول گردیده است. خانواده به دلیل کوچک تر شدن ، افزایش تعداد طلاق ها و افزایش تعداد زنان شاغل ، این وظیفه را در مواردی به نهادها و موسسات خاص واگذار کرده است.
اگر چه ایده آل ان است که سالمندان در محیط گرم خانواده زندگی کنند اما از طرف دیگر،مطالعات انجام شده درباره ی علل سپردن سالمندان به آسایشگاه های سالمندی در ایران نشانگرآانند که عواملی چون سطح سواد و طلاق،تجرد، اسیب پذیری خانواده-در مقابل بحران هان اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی– برخوردار نبودن از مسکن ملکی و نیاز به استفاده از تجهیزات ویژه تاثیر گذار می باشند.
به نظر می رسد که باب پژوهش در چنین زمینه های مهمی ،هم چنان باز مانده است . نکته ی مهم لزوم توجه و مطالعه ی چگونگی ارتباط دگرگونی های جسمی ، روحی و عاطفی با هم و پی امدهای تاثیرات تشدیدی انها بر یکدیگر در گروهای متنوع سالمندان است.[۱]
شمار سالمندان هشیار و فعال در کشور رو به افزایش است.در واقع بخش بزرگتر از اهداف تلاش ها و برنامه ریزی های اجتماعی ، بالاتر بودن سطح رفاه وبهداشت فردی و اجتماعی شهروندان است که خود ، منجر به بالاتر رفتن میانگین عمر افراد و ازدیاد شمار سالمندان می شود . آگاه تر ساختن افراد در سنین متوسط عمر،به ویژه مسُولان نگهداری از سالمندان و جوانان با تجربه ی کم تر ،از شرایط،حساسیت ها و ضربه پذیری سالمندان و یاری رساندن به آنان در درک عمیق تر شرایط و موقعیت این گروه سنی می تواند به ایجاد پیوندهای عمیق تر انسانییاری رساند و محیطی دلپذیر تر برای زندگی در جوامع پر شتاب و پر هیاهوی امروزی فراهم کند.
طراحی ، برنامه ریزی و مناسب سازی محیط، باید نقش و مسـؤلیت خود را در پهنه های عمیق تر و گسترده تری ازآن چه مربوط به زندگی ، انسان ها و روابط پیچیده ی آن ها است، جستجو کند.[۱]
۱-۲٫ اهمیت و ضرورت مسأله
اصولا ” خانه سالمندان ” مفهومی است که در سالیان اخیر در فرهنگ ما مطرح است ، قبلا در نگرش های ارزشی و اجتماعی مردم ایران ، لزوم توجه به چنین مبحثی نبوده است . ظاهرا به دلیل ظهور شرایط جدید در تمامیزمینه های اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی در چند دهه ی اخیر ، اجبارا باید برایحداقل بخشی از جمعیت سالمند ایران، به فکر برنامه ریزی های مناسب به منظور ساخت این گونه فضاهای سکونتی ویژه در ایران بود .
با توجه به دلایلی که در زیر خواهیم اورد انتظار می رود که به زودی در شهرهایمان با یک نیاز آشکار برای ورود سالمندان به خانه های سالمندی رو به رو شویم ، نیازی که هم اکنون به صورت پنهان وجود دارد .
- افزایش طول عمر و بالا رفتن نسبت سالمندان در جمعیت .
- کوچک شدن خانواده و تغییر آن از حالت سنتی به مدرن و در نتیجه کاهش میزان جذب و پذیرش سالمندان در خانواده های جدید .
- گسترش آپارتمان نشینی و تغییر فضای زیستی برای خانداده ها .
- کوچک شدن آپارتمان ها به سطوح زیر ۷۰ متر مربع و محدودیت جا برای خانواده های دارای سالمند .
- اشتغال زمانی در خارج از خانه و احتمالا کار نوبتی در شب و تنها ماندن سالمندان در آپارتمان .
- اشتغال مردان در شغل دوم یا سوم و کاهش حضور آنها در کنار سالمندان و بی سرپرست ماندن سالمندان .
- افزایش اشتغال زنان و کاهش حضور ان ها در خانه و در کنار سالمندان .
-علاقه زوج های جوان به کسب اشتغال بیشتر و دوری از دخالت سالمندان در امور زندگی آن ها.
-کاهش باروری و به وجور آمدن سامندان تنها و بی فرزند.
-کاهش درآمد، افزایش اوقات فراغت،از دست دادن توانایی ها ، از دست دادن همسر، از دست دادناستقلال، بروز برخی معلولیت ها و عزلت روزافزون با کهولت همراه هستند لذا سالمند یا راهی آسایشگاه می شود و یا اگر بنواند حرکت کند روزها را به خارج از خانه رفته در پارکها و با هم سن وسالان خود به گذران بقیه عمر می پردازد.
- افزایش بیماری ها و معلولیت ها در کهنسالی و نیازآنها به پرستاری ویژه که ارائه آن درخانواده مشکل است.نیاز رو به افزایش سالمندان برای کمک گرفتن از دیگران در امور شخصی و مشکلات ناشی از آن مثلحمام کردن ، بهداشت و تغذیه به ویژه در مورد سالمندان معلول و بیمار که فاقد همسر هستند و در خانه فرزندان و بستگان زندگی می کنند.
اگرچه ما موظف هستیم که در حال حاضر فرهنگ حفظ احترام و علاقه به سالمندان و نیز نگهداری از آنان را در خانواده، ترویج و توصیه کنیم ، اما واقعیت این است که شرایط فعلی زندگی اجازه نمی دهد این کار، بدون ایجاد مشکل انجام پذیرد.
شکل ماشینی زندگی کنونی ،آپارتمان نشینی و فضای کوچک منازل ،کاهش تعداد فرزندان، مهاجرت فرزندان به سایر کشورها ، و دور شدن انان به هر شکل از والدین ، باعث می وشود که سالمندان دچار معضلات و مشکلات تنهایی، افسردگی ، اضطراب و در نهایت بیماری های جسمی و روانی می شود.
از سوی دیگر ، برخی از افراد ، در نگاه اول به خاطر تغییر توضیع سنی مضطرب شده و افزایش تعداد سالمندان را مصیبتی بزرگ می دانند. آن ها نگران این مسُله هستند که جامعه برای افراد سالمند زودرنج، دارای وضعیت نامساعد، و نیازمند مراقبت ویژه ، چه خواهد کرد. در صورتی که با اطمینان می توان گفت که اجراییک برنامه ی صحیح، نه تنها موجب به تاخیر افتادن سالمندی و حذف برخی از مشکلات انان میگردد، بلکه معنایی تازه به زندگی سالمندان میخشد.[۱]
۱-۳٫ اهداف و انتظارات
درباره ی انچه در حال حاضر ، به دلیل عدم توجه به نیازهای سالمندان، در ایران اتفاق افتاده می توان گفت که ایجاد مراکز نگهداری از سالمندان و به ویژه سالمندان علیل ، قبل از ان که مشکل سالمندان را حل کند، مسایل سایر اعضای خانواده را کاهش میدهد.
به طور کلی در برنانه ریزی های دراز مدت، موضوع طراحی و ساخت خانه ی سالمندان نیاز یه توجه بیش تر دارد و مسلما باید در این گونه برنامه ریزی ها در نظر گرفته شود. اما متاسفانه علی رغم وجود این نیاز تا کنون هیچ ضابطه ای اصولی و راهنمای کاملی در مورد استفاده از طراحی مناسب در ساخت این فضاها در کشور ما ، تدوین شده است . در عین حال ، توجه زود هنگام کشورهای غربی به این موضوع ( حدودا از دهه ی ۱۹۵۰ میلادی به بعد ) و مطالعات وسیعی که در این ارتباط انجام شده است ، به دلیل زیر بنای ارزشی و فرهنگی خاص هر کشور ، نمی تواند مورد استفاده ی مستقیم در کشور ما قرار گیرد ، اما به هر حال بررسی و تجزی و تحلیل تجربیات این کشورها نیز اجتناب ناپذیر می باشد .
ان چه مسلم است تغییر ذهنیت بد بینانه ی سالمندان و سایر افراد جامعه ، نسبت به مراکز سالمندی و قضاوت صحیح و منطقی در این مورد ، می تواند آغازی برای حل این مشکل باشد . فراهم کردن شرایطی که افراد سالمند داوطلبانه عضو مؤسساتی مانند خانه سالمندان شوند ، باعث می گردد نگرش انها نسبت به این مراکز تغییر کند . هنگامی که مردان و زنان سالخورده با اراده ی خود به مؤسسه ی سالمندان بروند ( نه به اجبار شرایط ) خوشحال تر خواهند شد و انگیزه قوی خواهند داشت که با تغییرات شدید ناشی از الگوی زندگی سازمانی سازش کنند .
مردان و زنانی که عادت دارند با اشخاص دیگر باشند و در فعالیت های گروهی شرکت کنند ، از تماس های اجتماعی و فرصت های تفریحی ، که زندگی سازمانیبرای آنها فراهم می کند ، لذت می برند . افراد سالخورده ، در صورتی که بتوانند تماس با افراد خانواده و دوستان راحفظ کنند ،با زندگی سازمانی سازش خواهند کرد . مهم تر از همه این است که احساس کنند هنوز هم عضوی از خانواده هستند و تماس و رابطه ی آنها با فرزندان و خویشان قطع نشده است .
در عین حال ، امروز این واقعیت مهم بیشتر مورد توجه است که شکل زندگی سالخوردگان باید با نیازهای بدنی و روان شناختی شخص سالخورده متناسب باشد. تاکید بر این است که سلامت فرد سالخورده ، تامین گردد، فرصت هایی برای معاشرت با اشخاص هم فرهنگ هم سن برای او فراهم شود . هم چنین استفاده از برنامه های تفریحی و سایر فعالیت ها ، از قبیل اراوهای مناسب، استفاده از کتابخانه ،گل کاری، انجام دادن کارهای دستی،برگزاری جشن های ویژه، فیلم ، نمایش، کنسرت،برنامه های دینی و … برای شخص سالخورده پیش بینی گردد.[۱]
۱-۴٫ روش انجام تحقیق
در هر صورت ، با توجه به نظر سنجی که از این گروه سنی به عمل آمده ، به نظر می رسد بهترین راه برای حل مشکلات آنان ، یک برنامه ریزی صحیح به منظور ارایه ی خدمات مورد نیاز یه این اشخاص است. لذا در طرحی که در اینجا ارایه می شود سعی شده تمام نیازها و مشکلات این افراد مد نظر قرار گیرد و راه حل های عملی برای آن ها ارایه شود.
در فصول بعد ابتدا به توضیح سالمندی می پردازیم و اینکه احداث خانه های سالمندان از چه زمانی و به چه دلایلی شروع شده است. پس از آن در مورد ویژگی های شهر مشهد که سایت مورد نظر در آن قرار دارد مطالبی بیان می شود . در فصل بعدی چندین نمونه از خانه های سالمندان در داخل و خارج از کشور معرفی می گردد و در پایان نیز ظرفیت سنجی پروژه به طور مختصر و برنامه فیزیکی بیان می شود.
فصل دوم
مبانی نظری
فصل دوم:مبانی نظری
2-1. سالمند و سالمندی
۲-۱-۱٫مقدمه
در سالهای نهایی عمر ،تفاوت اساسی در آزادی انتخاب نهفته است و این آزادی در دو بخش اولی عمر انسان به صورتی که ما امروز می دانیم غیر ممکن است . آزادی انتخاب در طول دوران نوزادی ، بچگی و در طول تعلیم اموزش جوانان یا اصلا وجود ندارد، یا به مقدار بسیار کم و یا توهمی از ان وجود دارد. ورایت ،راهنماییهای مضطربانه خانواده تعلیمات آزمندانه اجتماع و مدرسه،مذهب و سیاست،ملیت و انسانیت، همه و همه ،جمع مین شوند تا از پیش مقدر کردن سرنوشت را تا حدودی به یک واقعیت تبدیل کنند.در دومین مرحله عمر نیز به علت شرکت کم و بیش کامل در یک یا دو حوزه از فعالیتهای چندگانه ای که بنا به ضرورت با عقل سلیم مدتها سرکوب شده بود، احساس آزادی می کند.شاید به علت نفرت انباشته ای که از زنگ ساعت در سپیده دم و برنامه های خسته کننده کار در دل سالخوردگان وجود دارد ، اولین انتخاب می تواند این باشد که دم را غنیمت شمارند. انتخابی که احتمالا به سرعت کنار گذاشته می شود.انتخابهای بعدی ممکن است مسافرت، فعالیتهایگروهی،فعالیتعای آموزشی و… باشد. دراین قسمت ما به بررسی و شناخت افرادی می پردازیم که در این دوره از زندگی بسر می برند، گروهی که روز به روز د رحال افزایش می باشند. [۲]
۲-۱-۲٫ پیری
۲-۱-۲-۱٫مفهوم پیری
پنداشته می شود که فرایند پیری از بدو تولد آغاز می شود.با آن حال از دوران کودکی تا لحظه ای که رشد فرد متوقف می شود،پدیده های سازنده غالب است و کارکردهای ارگانیسم تغییر نمی کند .اما با فرا رسیدن میانسالی و پیری ، بع علت از دست دادن سالهای فعال ، افت کار کردی بع تدریج شروع می شود. خلاصه کلام فرآیند پیری از شصت سالگی شروع می شود کاملا قرار دادی است.پیری همانند بسیار از مفاهیم دیگر به گونه ها مختلف تعریف شده است. عده ای آن را دوران شمال و پختگی،دوره فایق آمدن بر سختی ها، برخی آن را دوره انحطاط و فرسودگی بدن ، دوره بازنشستگی از کار و فعالیت بدنی دوره خداحافظی با حیات دانسته اند .[۱]
آنچه مسلم است این است که نمی توان گفت که پیری از چه سنی آغاز و در چه سنی ختم می شود،چون این حالت به عوامل متعددی مثل شرایط و عوامل جسمی ،عاطفی،اجتماعی و حتی اقتصادی و سیاسی و حوادث و وقایعی که در زندگی افراد پدید می آید بستگی دارد. تجارب نشان داده است که آنها که در دوران زندگی با عوارضی مواجه بوده اند بیشتر و زودتر شکسته می شوند و این نشان دهنده آن است که پیری بطور صد در صد به سن و سال نیست .«بعضی ها قبل از رسیدن به پیری میمیرند و اصلا فرصتی که آنها را پیر خطاب کنند نمییابند»
اصطلاحاتی مانند سالمند،سالخورده ،مسن،پیر،کهنسال و نظایر ان در مورد کسانی بکاربرده می شود که ۶۰سال بیشتر از سن آنها گذشته باشد .ولی بطور گلی پیری مری نسبی است.به عبارت دیگر پیری واقعی وجود ندارد. احساس چیزییک مسُله درونی و روانی است و در افراد متفاوت است .بدوراز همه این تعابیر پیری پدیده ای است که در ساده ترین تعریف خود می توان آن را مرحله ای از سیر طبیعی عمر انسان دانست،همانند مراحل دیگر زندگی چون کودکی و بلوغ و بعنوان مکمل آن.در گذسته پیری تقریبا از حدود۴۰سالگی آغاز می شد.ولی امروزه به علت اقدامات گسترده ای که در زمینه پیشرفت بهداشت و در مان،بهبود وضع تغذیه و راحتی زندگی صورت گرفته ،معمولا تا۵۵ حتی ۶۰ سالگی فرد با عوارض پیری به صورت حاد روبرو نمی شود و هنوز هم قدرت و نیروی لازمه را دارا است. اما آنگونه که در کتب مختلف آمده در مکتب بقراطی ۵۶ سال حدود سنین پیری ذکر شده ،امام صادق سنین ۱۰۰-۹۰۰ سالگی را مورد نظر داشته و البته روایاتی هم هستند که سن۷۰ به بعد را سن انحطاط و پیری می داند .از نظر هویه سنین۸۰به بعد پیری اطلاق شده و سنین قبل از آن را پیش پیری و سنین بعد را “کهولت” نامیده و این همه خاطر متفاوت بودن بروز عوارض جسمی پیری در افراد است.و اما در کل می توان گفت که سنین ۶۰ به بعد برای اکثریت افراد سنین پیری به حسات می آید. [۱]
۲-۱-۲-۲٫مراحل پیری
بررسی ها انجام شده حاکی از آن است که پیری سه مرحله دارد:
الف- مرحله اول، از حدود ۴۵ سال شروع می شود و معمولا تا ۲۰ سال بعد از آن ادامه مییابد. این مرحله دوران آزادی، کاهش فعالیتها و خاتمه تدریجی تربیت و تغذیه اطفال خوانده می شود.
ب-مرحله دوم پیری،بازنشستگی و تغییر وضع مالی سالخوردگان است.
ج-مرحله سوم (مرحله زوال )است و در آن بحث کار و فعالیت سالخوردگان کمتر مطرح می شود.معمولا این گروه دچار یاس و ناامیدی از زندگی هستند،فضای زندگی این افراد باید به گونه ای باشد که باعث تقویت روحیه آنها شود. [۱]
۲-۱-۲-۳٫نشانه های پیری
تفاوت اساسی دوران پیری با سایر مراحل زندگی مانند کودکی،نوجوانی،جوانی،… د راین است که پایان هر کدام از این مراحل آغازی است بر مرحله بعدی زندگی ولی سالمندی آخرین مرحله ای است که شخص میگذراند و پس از آن مرگ است.د رحالیکه قبلا اگر یک جوان د ردوران جوانی نتواند به برخی از هدفهای زندگی خود برسد تلاشهای تا ورود به مرحله بعد زندگی تداوم دارد ولی سالمند در این مرحله متوجه میشود که باید بسیاری از هدفهای طولانی مدت زندگی را رها کند وآماده رفتن شود.لذا بسیاری از تلاشهایش را بسوی جهان آخرت تغییر جهت می دهد.به دلیل خاص بودن این دوره، افراد دارای برخی ویژگیهای خاص نیز می باشند که برخی از آنها ناشی از تصوراتی است که شخص سالمند نسبت به محیط اطرافش دارد.به طور کلی سالخوردگی دارای برخی ویژگیهای جسمی ، اجتماعی و روانی است که در زیر به طور مشروح به این ویژگیها می پردازیم. [۳]
الف-نشانه های فیزیکی پیری
بارزترین علایم فیزیکی پیری به شرح زیر است:
- پوست لطافت خود را از دست داده خشک و چروکیده می شود لکه های قهوه ای روی آن ظاهر می شود.
- مو ماده رنگی خود را از دست داده خاکستری رنگ می شود همچنین با از دست دادن چربی طبیعی خود نازک و خشک میشود.
- ماهیچه ها جمع شده از بین میرود،این امر باعث می شود شخص قدرت و چابکی خود را از رست داده زود خسته شود.
-استخوانها پوک میشوند.به نظر میرسد چون مقدار کلسیم استخوانها کاهش مییابد شکننده تر می شوند.زنان بدلیل تغییرات هورمونی گوناگون بیش از مردان دچار مشکل می شوند.
- خراب شدن استخوانها و ماهیچه ها باعث می شود شخص سالمند کمانییا تا شده قد او تا۵ سانتیمتر کوتاهتر شود.
- هماهنگی و توازن ماهیچه ها بهم میخورد.
- در تنظیم میزان گرما وسرمای بدن اشکال فزاینده بوجود می آید.
- حواس دچار اختلال میشوند. حس لامسه ضعیف میشود،بنابرلین سالمند ممکن است نسبت به درد غیر حساس شود مشکلات بینایی و شنوایی افزایش مییابد.کارآیی قلب به عنوان یک ماهیچه کاهش یافته با هر ضربان خون کمتری را دربدن به گردش در می آورد و باعث بروز مشکلات دیگری می شود.
- کشش و انعطاف شش ها کمتر می شود.بنابراین مقدار هوا کمتری را به درون می کشد و باعث کاهش تنفس میشود.کمتر شدن کارآیی شش ها د رانتقال اکسیژن هوا برای ادامه عملکرد بدن باعث کاهش تولید انرژی و ایجاد فشار روی قلب میشود.
- کارآیی دستگاه گوارش که از رشته های ماهیچه ها تشکیل شده است کم می شود غذا در معده هضم شده باقی میماند که ممکن است باعث کاهش وزن شود. ماهیچه های دیواره روده جهندگی ، حرکت دودی و انعطاف پذیری خود را از دست داده در نتیجه برای رانده شدن موادغذایی در لوله گوارش زمان بیشتر صرف می شود.
- با کاهش کارایی قلب در پمپاژخون ،میزان جریان خون کلیه ها بقدری کم می شود. که باعث ایجاد مواد زاید درجریان خون می شود و بر سلامت سلولهای بدن اثر می گذارد.
- یائسگی به این معنی است که زن دیگرنمی تواند بارور شود.تغییرات هورمونی در طول دوران یایسگی باعث کاهش انعطاف پذیری و کاهش لغزندگی مهبل، جمع شدن پستانها و ریختن موی عانه می شود.مرد سالمند با آنکه اسپرم سالم کمتری دارد می تواند پدر شود.
توجه به این نکته مهم است که علایم پیرییاد شده ممکن است باعث اختلالات مزمن در سلامتی بشوند، یعنی ضعف استخوانها و مفاصل می تواند منجر به التهاب مفاصل(آرتروز)و از بین رفتن حس لمس باعث کاهش حرارت طبیعی بدن بشود. کسانی که از سالمندان مراقبت میکنند و خود افراد سالمند، باید از تفاوت بین آنچه جزء پذیرفتنی پیری است و آنچه یک بیماری مضر یا ناتوانی بالقوه است آگاه باشند.[۳]
ب- نشانه های روانشناختی پیری
در مورد پیری علاوه بر علایم جسمی جنبه های روانشناختی هم وجود دارد،زوال فعالیت فکر معمولا بخشی از روند پیری است هرچند اغلب ناشی از اضطراب ، افسردگی نبود انگیزه یا انتظارهای نابجا است.
- درباره اثرات پیری روی شخصیت مباحثات زیادی وجود دارد یک عقیده کلی قالبی به این صورت وجود دارد که افراد پیر،کله شق، عبوس،زمخت،و بی لطافت اند و نظریه هایی مبنی بر این دیدگاه وجود دارد که افراد سالمند برای سازگاری با مرگ خویشتن گرای و بریده از اجتماعند.به نظر می رسد که همه نظریه ها درست باشند.
- سالمندان افرادی عادی هستند که سالخورده شدهاند و بنابراین همان میزان شخصیت را از خود بروز میدهند که در میانگین جمعیت دیده می شود به نظر نمی رسد شخصیت سالمندان واقعا تغییر کند گر چه ممکن است در بعضی موارد بیشتر موضع گیری کنند .کسانی که در جوانی به دیگران وابستگی شدید دارند.در سالخوردگی وابسته خواهند بود.تنها تعمیمی که به نظر میرسد براساس واقعیت باشد این است که سالمندان بخاطر آنکه تجربه ،نتیجه اعمال آنها را به ایشان آموخته است کمتر مخاطره میکنند.
- شخصیت آنان ممکن است بسته تر شود و به تغییر رغبت نشان ندهند اما عدم نرمش آنان معمولا به این دلیل است که در محدوده خودشان بهتر از عهده کارها برآمده ،اشتباهات کمتری مرتکب می شوند.
- در جوامعی که خشک اندیشی نسبت به پیران به طور مرتب به نمایش گذاشته می شود این باور و جود دارد که هوش و توانایی های هوشی با پیر شدن کاهش یابد.هر چند که بررسی قابل اعتمادی برای تایید چنین ادعایی وجود ندارد.در اکثر تحقیقات برای آزمون سطح هوش در طی سالهای مختلف از نمونه یا میانگین استفاده می شود .مشکل این روش این است که آزمونها نمی تواند کاملا مقایسه سطح بالای هوش متوسط افراد جوان با سطح هوش میانگین افراد پیر و غیره باشد.تنها آزمون اعتماد آزمون یک شخص به طور مرتب طی زندگی از جوانی تا پیری و اندازه گیری هر گونه تغییر در میزان هوش است.کاهش قدرت فکری اغلب به علت بیماری جسمییا روانی است که آشکارا بر نتایج هر نوع آزمونی اثر می گذارد. همچنین تحقیقات نشان داده است که اگر به سالمندان کمک زیادی ارایه شود استقلال آنان کاهش مییابد،بیشتر درمانده و وابسته میشوند و کمتر از عهده انجام امور فکری برمی آیند.اگر چه همراه با افزایش سن،بعضی از تواناییهای ذهنی کاهش مییابد،در صورت از دست دادن قدرت فکری به طور چشمگیر باید در پی علت آن بود.[۳]
سرعت واکنش با پیر شدن کاهش مییابد.دو دلیل عمده این امر ناتندرستی و تصمیم گیری آهسته تر است. گرچه ورزش نکردن نیز میتواند در این کندی عکس العمل نقش داشته باشد.پیر می تواند درست مثل جوان خلاق باشد . همانطوریکه می توان در مورد اشخاص پیر مشهوری در هنر،برای مثال “سالوارد دالی”،”پابلو پیکاسو”و غیره مشاهده کرد.
در سالمندان جنبه های معینی از حافظه تغییر میکند فراموشی کوتاه مدت (فراموش کردن انچه در گذشته نزدیک اتفاق افتاده)در پیری امر عادی است .[۳]