نور، اولین شرط برای هر نوع ادراک بینایی است. در تاریکی مطلق، ما نه فضا را می توانیم ببینیم و نه فرم و رنگ را. اما نور تنها یک ضرورت فیزیکی نیست. بلکه ارزش روانشناختی آن یکی از مهمترین عوامل زندگی انسانی در همه زمینه هاست.
در معماری آغاز مسیحیت و نیز در معماری بیزانس همواره تلاش می شده است هر چه بیشتر به فضای داخلی جنبه روحانی داده شود و فضایی رویایی بیافرینند و روشن است که نورپردازی در این راه نقش عمده داشته است

ارتباط میانی بین درون و بیرون بر پایه دو عامل است: نور یا به عبارت دیگر مقدار نور طبیعی ای که از بیرون به درون می تابد و آزادی دید چه از درون به بیرون و چه بر عکس. آزادی دید خواسته یا ناخواسته به معنی وجود نور است اما وجود نور همیشه به معنی آزادی دید نیست. به طور کلی سه امکان برای نور پردازی طبیعی وجود دارد:
الف) از طریق روزنه ها فقط نور به درون راه دارد.
ب) علاوه بر ورود نور، راه دید به بیرون نیز باز است.
ج) هم نور به داخل می آید و هم امکان دید از هر طرف وجود دارد …

در معماری ممالک عربی شبکه های ریز چوبی که در مقابل پنجره قرار می گیرد یکی از عناصری است که بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. با استفاده از این شبکه ها می شود خیابان را دید بدون اینکه بیننده دیده شود. فرهنگ اسلامی این شبکه را با خود به اسپانیا برد و از آنجا به آمریکای جنوبی برده شد. اسلام چنین نوعی از « حجاب » را به شرق هم برد و در هندوستان نمونه های سنگی آن دیده می شود …

شدت نور :
شدت نور یکی از چهار عامل مهم ادراک بینایی است. قدرت تطابق چشم با شدت های مختلف نور تعجب انگیز است. ادراک ما از روشنائی یک جسم هم نسبی است و هم مرتبط با آن جسم. یک جسم در یک محیط تاریک به نظر ما بزرگتر می آید تا در یک محیط روشن یا به عبارت دیگر محیط در ادراک ما اثر می گذارد. به همین دلیل است که اشیاء در شب اغلب به نظر ما بزرگتر از واقع می رسند و این یکی از دلایل است که ما در شب اغلب فاصله را نمی توانیم درست تخمین بزنیم …

منبع: وب سایت تخصصی معماری www.memary.org